Balinarska Zveza Slovenije
31.marec 2020ob 13:45 *
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.
Novice:
 
   Domov   Pomoč Išči Koledar Prijava Registracija  
Strani: [1]
  Natisni  
avtor Tema: Pravila o tekmovanjih - pojasnilo  (Prebrano 416 krat)
Gregor Moličnik
moderator
pridruženi član
*****
Objave: 34


Ogled Profila Email
« dne:: 03.september 2019ob 07:16 »

Pozdravljeni,
zaradi očitnih nesoglasij glede urejenosti igrišč, sem se odločil, da navedem nekatera dejstva, ki bodo pripomogla k razumevanju, zakaj se je tekmovalna komisija BZS v sodelovanju z ostalimi komisijami BZS odločila za spremembe Pravil o tekmovanjih.
Vsi smo mnenja, da je potrebno balinanje dvigniti na višji nivo. Eden izmed osnovnih ukrepov kako to doseči, pa je v prvi vrsti z  zagotovitvijo optimalnih pogojev na igriščih.
Leta 2011 je bilo s Pravili o tekmovanjih določeno, da mora biti na igriščih pesek debeline 1 – 4 mm, minimalno nasutje pa mora biti 3 mm. V prejšnjih Pravilih o tekmovanjih (pred spremembo 2019) pa to ni bilo več določeno.
Dejstvo je tudi, da M.T.P. nikoli ni določal granulacije oziroma nasutja peska. S spremembami M.T.P. leta 2017 (http://www.balinarska-zveza.si/doc/pravilniki/mpt_popravek_2017.pdf), pa je bilo v 4. čl. celo navedeno, da je podlaga igrišča lahko različna, ampak vse podlage morajo omogočiti uporabo M.T.P. (označevanje zarisov predmetov in črt izbijanja), s čimer je npr. »dovoljeno« igrati celo na mivki, kar so nekateri klubi s pridom pričeli izkoriščati.
V zvezi z navedenim je bilo očitno potrebno nekaj storiti/sprejeti. Od klubov smo prejeli predlog, da bi se nasutje kontroliralo s pomočjo naprave (uporablja jo že HBZ). Predlog je bil zanimiv – korekten, zato je bil tudi obravnavan. Ker BZS pravila ligaškega tekmovanja določa s Pravilnikom o tekmovanjih (sprejme ga najvišji organ BZS tj. skupščina) in Pravili o tekmovanjih (sprejme ga IO BZS), je bil v sklopu le-teh podan predlog na IO, ki je Pravila o tekmovanjih s spremembami 16. 8. 2019 tudi potrdil.   
Zaradi 5. čl. Pravilnika o tekmovanjih (http://www.balinarska-zveza.si/doc/pravilniki/pravilnik_tekmovalni.pdf), kjer je določeno, da propozicije tekmovanja sprejme organ, ki organizira tekmovanje, ter da je pristojni organ dolžan pravočasno dostaviti sodelujočim pravila tekmovanja, vendar najkasneje 30 dni pred pričetkom tekmovanja in dejstva, da v tako kratkem času ni možno vsem klubom nabaviti naprave za kontrolo nasutja smo se  pri oblikovanju sprememb Pravil o tekmovanjih zavedali, da ne moremo sprejeti sprememb za 1. in 2. državno ligo, zato smo spremembe glede kontrole nasutja uvedli le za superligo.
Prav tako smo bili enotnega mnenja, da se možnost navlaženosti igrišča prepusti klubom. Dejstvo je, da so bila igrišča v veliki večini primerov »po predpisih« navlažena samo na začetku iger. Če smo realni, drugače sploh ne more biti, saj so na odkritih igriščih prisotne različne vremenske razmere,  v dvoranah pa je zimskem času prisotno ogrevanje. Tu velja izpostaviti, da so se nekateri klubi, ki jih ni malo, prav norčevali, ko je sodnik zahteval navlažitev igrišč, in so le-te navlažili le z »meglo«,  igrišča pa so bila suha že med ogrevanjem igralcev. Prepričani pa smo, da bodo klubi sami ugotovili potrebo po navlaženem igrišču, ki bo urejeno na zahtevan način, saj bo drugače samo igranje krogel za igralce izredno težavno.
Zavedamo se, da so bile nekatere naše nove spremembe obenem sprejete tudi za 1. in 2. državno ligo. V bodoče pa bomo poskrbeli, da bodo ukrepi in standardi igrišč poenoteni za vse državne lige.
Naše delo je v celoti usmerjeno na izboljšanje kvalitete tekmovanja, zato klube pozivamo, da preko pristojnih OBZ podajo tudi lastne predloge oziroma pripombe, saj smo trdno prepričani, da bi bila na ta način uspešnost dela tekmovalne komisije še večja.
Vsi skupaj se potrudimo, da balinanje spravimo na nivo, ki si ga zasluži. Mi smo se tega že lotili.

LP
Gregor Moličnik
TK BZS
Prijavljen
Strani: [1]
  Natisni  
 
Pojdi na:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!